Ieper
• (Belgique)
Accéder au site Sporen
Villeneuve d'Ascq (France) Accéder au site Les Entre-Lacs

art/terre ?

Voorstelling van art/terre

français | english

art/terre is een tweejarige internationale manifestatie die tot doel heeft originele kunstwerken te bekronen waarin de aarde een essentiële plaats bekleedt : de aarde moet als basis dienen voor het kunstwerk en/of er het thema van zijn.
art/terre is een culturele manifestatie verankerd in het economisch leven van Comines-Warneton (België). Sinds eeuwen wordt in de meanders van de Leie, tussen Warneton en Ploegsteert, klei gewonnen, bewerkt, gebakken, geglazuurd. De baksteenindustrie vormt één van de pijlers van de Komense economie. Meer dan 400 mensen leven ervan. Zij heeft ook vorm gegeven aan het landschap van de omgeving van de steenbakkerijen : gigantische putten, gegraven om de klei te winnen, en in de loop van tijd omgevormd tot « visputten » of tot natuurreservaten van meerdere hectaren. Het is in deze context dat het Cultureel Centrum van Comines-Warneton heeft gewenst tussen te komen door deze biënnale het leven in te roepen, een hulde aan een grondstof, aan een economische activiteit en aan de duizenden mensen die ervan hebben geleefd en er nog van leven. In de loop der jaren is art/terre een ontmoetingsmoment geworden : ontmoetingen tussen deelnemende kunstenaars, maar ook ontmoetingen tussen kunstenaars en publiek. Het thema van de aarde is de vector geworden van de sensibilisering van het publiek voor de hedendaagse kunst met het doel aan het publiek de sleutels door te geven voor een goed begrip van het werk verricht door de kunstenaars, conditio sine qua non voor een verrijkende uitwisseling – en ook zo gewenst – tussen publiek en kunstenaars.
art/terre 2012 is de 10de editie van dit evenement gewijd aan een thema dat zich identificeert met de streek van Comines-Warneton.

Foto’s : Francis BRYSSE, 1996

Organisatie
Centre culturel MJC de Comines-Warneton
Rue des Arts, 2 te 7780 Comines-Warneton
www.cccw.be